Ilmasto lämpiää, niin myös katot?

Viileät katot ovat lisääntymässä myös Suomessa.

Vaikka päästöjä pyritään jatkuvasti vähentämään, on selvää, että ilmasto lämpiää edelleen. Ihan lähitulevaisuudessa ei ole näköpiirissä sellaista viisastenkiveä, jolla lämpötilaa saataisiin laskemaan. Joten seuraavien 30 vuoden aikana on varauduttava entistä kuumempiin kesiin, ja lyhyempiin talviin. Myös rankkasateiden ennustetaan lisääntyvän, jolloin rakennuksien vaipan tehtävät ovat muuttumassa perinteisistä veden ulkona ja lämmön sisällä pitämisestä monipuolisemmaksi. Tulevaisuudessa on pyrittävä minimoimaan rakennuksen vaipan läpi sisätiloihin siirtyvän lämmön määrää.

Koko vaippa osaltaan osallistuu tähän liikalämmön minimoimistalkoisiin. Erilaisissa rakennuksissa eri vaipan osa on avainasemassa. Kerrostaloissa suurin merkitys on seinissä ja ikkunoissa, kun katon osuus on marginaalisen pieni. Suurissa ja matalissa hallirakennuksissa katon osuus on erittäin merkittävä, kun taas seinien ja ikkunoiden osuus on pieni. Seinillä voidaan hieman helpottaa tilannetta parantamalla seinien eristyskykyä. Mutta tehokkainta lienee käyttää mahdollisimman vaaleita värejä, vältellä etelään suunnattuja ikkunoita, varjostaa ikkunoita markiiseilla sekä auringon säteitä heijastavilla kalvoilla yms. Seinille on olemassa jo hyväksi havaittuja ratkaisuja ja menetelmiä, joilla saadaan ongelmaa pienennettyä. Katoille ratkaisuja ollaan vasta pikkuhiljaa tuomassa markkinoille.

Viileät katot ovat vihdoin lisääntymässä myös Suomessa. Viileät vesikatteet ja kattopinnoitteet ovat lisääntyneet viimeisen viiden vuoden aikana, kun me olemme niitä pyrkineet tuomaan markkinoiden tietoisuuteen. Samalla olemme toki itsekin oppineet niiden toiminnasta melkoisesti, ja onkin tärkeää ymmärtää, mihin kaikkiin viileät katot vaikuttavat ja miten niitä käytetään parhaalla tavalla hyödyksi.

Kaikki osaavat varmasti kuvitella, miten tukalaa on olla mustissa vaatteissa kesähelteillä auringon paisteessa. Vastaavasti jokainen tietää, miten paljon mukavampaa on olla täysin valkoisissa vaatteissa. Ero on huikea, ja toisaalta tilanne on aivan sama rakennusten vaipassa. Valkoinen korkean heijastuskertoimen kattopinta heijastaa paitsi valoa, mutta myös lämpöä pois. Tällöin katon pinta pysyy merkittävästi viileämpänä, kuin mustan bitumikaton pinta. Ero on jopa 35 °C ja vaikuttaa katosta sisälle siirtyvään lämpöön huomattavasti.

Maahantuomamme RENOLIT ALKORPLAN Cool kate on markkinoiden tehokkain viileä vesikate, jonka SRI, eli Solar Reflectance Index, on uutena 115 ja kolmen vuoden päästä vielä 87. Uutena kate pienentää katon läpi siirtyvää lämpöä yli 80 % verrattuna tummaan bitumiin. Vielä kolmen vuoden päästäkin rakenteen läpi siirtyy 75 % vähemmän lämpöä.

Lämmöneristys auttaa hidastamaan ja vähentämään lämmön siirtymistä vaipan läpi, mutta ikävä kyllä se ei sitä estä. Ennemmin tai myöhemmin lämpö siirtyy rakennuksen vaipan läpi, halutaanpa sitä tai ei. Tumman katon eristyksen pitäisi olla noin neljä kertaa paksumpi, jotta lämpöä siirtyisi saman verran kuin uudessa hyvin toimivassa viileässä katossa. Jos vertailukohtana on puolilämmin hallin katto (260 mm kovaa kivivillaa eristeenä) vastaavan hyödyn saa aikaiseksi nelinkertaistamalla eristevahvuuden eli eristepaksuus olisi noin 1000 mm. Kaikki varmasti ymmärtävät, että tämä ei ole teknisesti tai taloudellisesti enää järkevää. On siis huomattavasti järkevämpää heijastaa lämpöä pois rakennuksesta, kuin yrittää eristää sitä.

Jäähdytyslaitteilla on helppo hallita sisätilojen lämpötilaa, mutta myös passiivisilla ratkaisuilla voidaan vähentää niiden käyttötarvetta. Suurissa hallirakennuksissa valkoinen katto on osoittautunut niin hyväksi, että aina ei edes tarvita jäähdytystä. Alhaisten rakennusaikaisten CO2-päästöjen lisäksi saadaan minimoitua jäähdytysenergian tarve, joka näkyy sekä rakennuksen elinkaaren aikaisissa päästöissä että kiinteistön käyttäjän tilillä.

Lue lisää

Rakennamme vesikatot uudisrakennuksiin ja saneerattaviin kiinteistöihin 30 vuoden kokemuksella. RENOLIT ALKORPLAN PVC-vesikatteiden maahantuoja.
Olen tutustunut tietosuojaselosteeseen ja hyväksyn tietojeni tallentamisen*