Olympiastadion saa modernin katon

Helsingin Olympiastadion nousee uuteen loistoonsa pala kerrallaan ja on valmistuessaan varsin moderni kokonaisuus. Peruskorjauksen kattourakasta vastaava Teollisuuskatot aikoo tehdä urheilupyhätöstä omalta osaltaan esimerkillisen kokonaisuuden.

Helsingin Olympiastadionia on kuvattu maailman kauneimmaksi stadioniksi ja sellaisena se halutaan nähdä tulevaisuudessakin. Arkkitehtonisesti arvokkaan rakennuksen peruskorjaus on yksi maan näkyvimpiä projekteja, joten hankkeen kattourakkaan valittu Teollisuuskatot tähtää oman työnsä osalta huippusuoritukseen.

– Olympiastadion on poikkeuksellinen kohde myös kattotöiden osalta ja koska katto on näkyvä osa kaupunkikuvaa sekä julkisivua, sen pitää sulautua ympäristöön hyvin. Projektissa onkin kiinnitettävä erityistä huomiota arkkitehtien suunnittelemiin muotoihin ja niiden pysyvyyteen, tiivistää Teollisuuskatojen toimitusjohtaja Tomi Norrby.

Pyöreyden matematiikkaa

Teollisuuskatoilla on 20 vuoden kokemus vaativista kattourakoista ja Norrbyn mukaan Olympiastadionin kattoon valittu AlkorPlan PVC -kate mahdollistaa hienosti suunniteltujen muotojen ja rakenteiden toteuttamisen laskelmien mukaan.

– Haasteena stadionissa on se, että kaikki kaarevat pinnat täytyy tehdä oikeasti kaarevina, ei murtoviivalla. Tämä vaati jo etukäteen melkoisesti suunnittelua ja ideointia, jotta työ pystytään sitten kesäkuussa tekemään nopeasti ja tehokkaasti näin suuressa mittakaavassa. Onneksi urakan tilaaja oli teettänyt rakennusmallilla tuulitunnelitestit ja kun yhdistimme tulokset normaaleihin tuulikuormalaskelmiin, saimme tehtyä pyöreyden huomioivat kiinnikelaskelmat, kertoo Norrby.

Miksi juuri PVC-kate?

Teollisuuskatot suunnitteli ja mietti stadionin katon koururakenteet valmiiksi jo urakan tarjousvaiheessa, mikä auttoi varmistamaan suunnitelman toteuttamiskelpoisuuden ja vakuuttamaan tilaajan.

­– Kun tehtävä katto on pinta-alaltaan 15 365 m2 ja kohde on Olympiastadion, pitää materiaaliin kiinnittää erityistä huomiota. Me käytämme urakoissamme ainoastaan PVC-katetta, jonka asennettavuus, paloturvallisuus ja kustannustehokkuus ovat omaa luokkaansa. Lisäksi kate mahdollistaa monet erikoisratkaisut ja Olympiastadionion osalta katteeseen lisätään mm. Clearcoat-pinnoite, jonka ansiosta katon pinta tulee pysymään puhtaampana ja tyylikkäänä.

TopRoof-konsepti toimii

Teollisuuskatot on kehittänyt projektien sujuvan etenemisen varmistavan TopRoof-konseptin, joka alkaa jo suunnitteluvaiheesta. Norrbyn mukaan huolellisen perustyön, suunnittelun, projektinjohtamisen ja valvonnan ydistävä palvelumalli on otettu asiakkaiden keskuudessa hienosti vastaan ja vuodesta näyttääkin tulevan erittäin kiireinen. Olympiastadionin lisäksi mittavia projekteja on paljon.

– Olemme saaneet useita isoja ja haastavia saneerauksia, joiden ansiosta töitä riittää. Uudiskohteitakin on kertynyt tilauskantaan jo melkoinen määrä, minkä takia olemme käärineet hihat toimistolla ja suunnitelleet lisää työkaluja erityisesti energiatehokkuuden parantamiseen ja laskemiseen. Kaikenlaista hyödyllistä on siis vireillä ja kevään aikana lanseeraamme mm. uuden tuotteen, joka parantaa merkittävästi aurinkokennojen hyötysuhdetta katoilla.

Stadionin kattorakenne

  • Katon asennus kantavan poimulevyn päälle
  • Eristeenä 60 mm Parocin kovaa kivivillaa
  • Katteena vaaleanharmaa 1,5 mm paksu Clearcoat-pinnoitettu AlkorPlan PVC -kate
  • Isot kourut muotoon leikattua (AlkorPlan PVC -katteella vesieristettyä) Kerto-puulevyä

Lisätietoja:

Tomi Norrby, toimitusjohtaja

+358 40 508 0068

tomi.norrby@teollisuuskatot.fi

 

Teollisuuskatot

Teollisuuskatot on vuonna 1994 perustettu perheyritys, joka on yli kahden vuosikymmenen aikana urakoinut reilut kaksi miljoonaa vesikattoneliötä erilaisiin saneeraus- ja uudiskohteisiin. Teollisuuskatot toimii saksalaisen Renolit-konsernin AlkorPlan PVC -vesikatteiden maahantuojana ja urakoitsijana. Yrityksen asiakkaita ovat kiinteistön omistajat, rakennusliikkeet, rakennuttajat sekä yksityishenkilöt ja maatalousyrittäjät ympäri Suomea.

 

AlkorPlan PVC -kate ja erikoisprofiilit

  • AlkorPlan on PVC -muovista valmistettu yksikerroskate, jolla voidaan tehdä paloturvallisempia, pitkän elinkaaren kattoratkaisuja.
  • AlkorPlan PVC -katetta saa kaikissa mahdollisissa väreissä. Lisäksi Teollisuuskatoilta löytyy ratkaisuja rakennuksen lämpötilan säätämiseen valkoisella ja auringonsäteitä pois heijastavalla kattomateriaalilla.
  • Kierrätettävä PVC-kate on ympäristöystävällinen vaihtoehto. Ohuessa PVC-katteessa käytetään merkittävästi vähemmän uusiutumattomia luonnonvaroja, kuin vastaavassa bitumikermikatteessa.
  • AlkorDesign-profiileilla PVC-vesikatto saadaan näyttämään konesaumakatolta, joten ratkaisu tarjoaa uudenlaisen vaihtoehdon myös peltikattokohteisiin.
  • AlkorSolar-kiinnitysprofiileilla aurinkopaneelit voidaan kiinnittää vesikatteeseen tavallista fiksummalla tavalla.
aalto