Oma aurinkovoimala – ympäristöteko ja kannattava investointi kiinteistöön

Jos yrityksesi omistaa kiinteistön tai useamman tai olet vuokralla isossa kiinteistössä, olet varmasti harkinnut aurinkovoimalaa. Se onkin tänä päivänä sekä kannattava investointi että vastuullinen ympäristöteko. Aurinkovoimalan hankinta tehdään vuosikymmeniksi, joten valinta on hyvä tehdä huolellisesti.

Kiinteistöissä tila on usein kortilla, mutta katolla on käyttämätöntä tilaa. Katolle asennetut aurinkopaneelit eivät vie tilaa muulta toiminnalta, ja ne ovat yleensä huomaamattomia ja sulautuvat hyvin ympäristöön. Katolle tulee myös suoraa auringonvaloa useimmiten koko päivän ajan. Katto onkin tyypillisesti paras paikka aurinkovoimalalle.

Vaikka aurinkovoimalan asentaminen kiinteistön katolle tarjoaa useita merkittäviä etuja, siihen liittyy myös joitakin riskejä, jotka on otettava huomioon ennen investoinnin tekemistä.

Lue eteenpäin, miten välttyä ongelmilta ja varmistaa, että kiinteistösi pysyy kunnossa ja turvallisena vielä pitkään ja kattosi takuu säilyy.

Aurinkovoimala on järkiratkaisu kiinteistön omistajalle ja käyttäjälle

Aurinkovoimalan asentaminen hyödyttää sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta:

 • Erinomainen sijoitetun pääoman tuotto: Aurinkovoimalat tarjoavat tyypillisesti erittäin hyvän sijoitetun pääoman tuoton. Tämä tarkoittaa, että investointi maksaa itsensä takaisin nopeasti ja tuottaa sen jälkeen puhdasta voittoa.
 • Kiinteistön arvon nousu: Aurinkovoimalat nostavat kiinteistön arvoa, sillä ne tekevät siitä energiatehokkaamman ja ympäristöystävällisemmän. Tämä on erityisen tärkeää jo lähitulevaisuudessa, kun energiatehokkuusvaatimukset kiristyvät ja ympäristöystävällisiä ratkaisuja arvostetaan yhä enemmän.
 • Edullista ja puhdasta energiaa: Aurinkoenergia on yksi edullisimmista sähköntuotantomuodoista, joten se pienentää kiinteistön käyttökustannuksia. Se on myös täysin uusiutuvaa ja puhdasta energiaa, joten se ei aiheuta ympäristöpäästöjä.
 • Pienempi hiilijalanjälki: Aurinkovoimalan ottaminen käyttöön on tärkeä askel kohti ympäristöystävällisempää ja vastuullisempaa liiketoimintaa, sillä se pienentää kiinteistön hiilijalanjälkeä ja auttaa torjumaan ilmastonmuutosta.

Aurinkovoimalan toimitus ja asennus onnistuu vaivattomasti kauttamme loiville PVC-katoille erityisesti yritysten sekä julkisen sektorin kuten kaupunkien ja kuntien kiinteistöjen tarpeisiin.

Jos yrityksesi omistaa kiinteistöjä, joihin olette harkitsemassa aurinkovoimalaa, tai esimerkiksi toimitila- tai liikekiinteistön käyttäjänä olet kiinnostunut aurinkovoimalasta, ota yhteyttä ja kysy meiltä lisätietoja.

Katolle asennettava aurinkovoimala – mitä riskejä tulee ottaa huomioon

Valintaa tehdessä on hyvä olla tietoinen riskeistä, jotka liittyvät katolle asennettavaan aurinkovoimalaan:

Katon takuu

Aurinkovoimalan virheellinen asennus voi vahingoittaa kiinteistösi kattorakenteita aiheuttaen todennäköisesti mittavia vahinkoja ajan kuluessa. Virheellinen asennus voi johtaa myös aurinkopaneeleiden vaurioitumiseen, sähköongelmiin ja jopa tulipaloon.

Sillä on vaikutusta, minkälaisen vesikatteen päälle ja miten aurinkovoimala asennetaan. Loiville PVC-katoille takuumme RENOLIT ALKORPLAN PVC-vesikatemateriaalille on tyypillisesti yli 10 vuotta. Vesikatteen asennustyölle annamme 10 vuoden tiiveystakuun.

On tärkeää valita pätevä ja kokenut asentaja, joka varmistaa, että aurinkovoimala asennetaan katolle oikein ja turvallisesti. Jos kiinteistösi katto on Suomen Teollisuuskattojen toteuttama, pyydä meiltä asiantuntevaa konsultaatiota. Näin varmistat, että katon takuu ja kiinteistösi säilyy kunnossa ja pitkäikäisenä.

Katon paloturvallisuus

Vastuullisena toimijana suhtaudumme paloriskeihin erittäin vakavasti. Aurinkovoimalat aiheuttavat tulipaloja vielä harvoin, mutta aurinkovoimaloiden lisääntyessä myös tulipalot tulevat valitettavasti lisääntymään. Aurinkovoimaloiden tulipaloja on arvioitu syttyvän EU:ssa yli 9 000 ensi vuonna ja määrän ennustetaan tuplaantuvan vuoteen 2030 mennessä*.

Tulipalon voi aiheuttaa muun muassa sähkövika aurinkosähköjärjestelmässä, oikosulku kaapeleissa tai salamaniskussa vaurioitunut aurinkopaneeli. Jos tulipalo syttyy ja pääsee aurinkovoimalan alueelle, edesauttaa aurinkovoimala palon etenemistä.

Aurinkovoimala ja katto ovat yksi kokonaisuus, jonka kaikki osat vaikuttavat toisiinsa. Asiantunteva kumppani osaa ohjeistaa, minkälaisen vesikatteen päälle, minkälaisella kiinnityksellä ja sijoittelulla aurinkovoimala kannattaa rakentaa, jotta paloriskit saadaan minimoitua. Käyttämämme RENOLIT ALKORPLAN PVC-vesikateratkaisu tarjoaa paloturvallisen alustan aurinkopaneeleille. Palon sattuessa PVC-vesikate ei levitä paloa ulkoisen tulenlähteen ulkopuolelle. Myös palokuorma on huomattavasti pienempi kuin bitumisen katemateriaalin.

Aurinkopaneelien sijoittelulla ja asennuksella on mahdollista parantaa aurinkovoimalakaton paloturvallisuutta. Varmistamme aina suunnittelussa, että aurinkopaneelikenttien väli on noin 2 metriä. Tämä osaltaan rajoittaa merkittävästi palon etenemistä aurinkovoimalan alueella. Myös pelastustyöntekijöiden kulku ja sammutustyö helpottuu.

Asennamme aurinkovoimalan kiinnityskiskot hitsaamalla kiinni vesikatteeseen, mikä varmistaa järjestelmän paikallaan pysymisen. Tällöin kaapeleille ja liitoksille ei pääse aiheutumaan vetoa, mikä voisi niitä vahingoittaa ja aiheuttaa oikosulun. Koska asennus tapahtuu kuumailmahitsaamalla, eikä avoliekillä, asennustyö on turvallista.

Kun aurinkovoimala on asennettu ja se on tehty asianmukaisesti ja sitä huolletaan säännöllisesti, paloriskikin pienenee.

Aurinkovoimala loivalle PVC-katolle – mitä tarjoamme

Saat kauttamme kaiken, mitä tarvitset aurinkovoimalan käyttöönottoon loivalle PVC-katolle.

Suunnittelemme juuri teidän yrityksenne ja kiinteistönne tarpeisiin soveltuvan aurinkovoimalan. Lähdemme liikkeelle alkukartoituksesta, jossa selvitämme tarpeet ja katon kunnon, jos aurinkovoimala asennetaan vanhan katon päälle. Mikäli alkukartoituksen yhteydessä huomaamme katon vaativan huolto- tai korjaustoimenpiteitä, teemme vaadittavista toimenpiteistä ehdotuksen. Vesikaton korjaus- ja saneeraustyöt kannattaa tehdä ennen aurinkovoimalan asennusta, jotta kokonaisuudesta saadaan pitkäikäinen.

Alkukartoituksen pohjalta koostamme suunnitelman kiinteistöönne parhaiten soveltuvasta aurinkovoimalasta. Suunnitelma sisältää hinnoittelun ja aikataulun lisäksi aurinkopaneelien optimaalisen sijoittelun ja mitoituksen sekä aurinkopaneelien ja rivien määrän sekä asennussuunnan, energiantuottolaskelman sekä kiinnityskiskojen määrän, invertterien määrän ja niiden oikean kokoluokan sekä turvakytkimen.

Kehittämämme aurinkovoimalajärjestelmä on kevyt ja kestävä, eikä järjestelmä vaadi painokiviä katolle. Koska järjestelmä hitsataan kiinni kattoon, pysyy se paikoillaan kovassakin tuuli- tai lumikuormassa. Kiinnikkeet asennetaan ilman vesikatteen läpäisyä, joten katto ei pääse vuotamaan kiinnityskohdista.

Aurinkovoimala koostuu seuraavista komponenteista:

 • Aurinkopaneelit JA Solar: Tuottavat sähköä auringon säteilystä. Paneelityyppi valitaan kohteen ja tarpeen mukaan.
 • Invertterit Growatt tai Fronius: Muuntaa aurinkopaneeleista tulevan tasasähkön sähköverkossa käytettäväksi vaihtosähköksi.
 • Apukomponentit kuten turva- ja vikavirtasuojakytkimet, johdonsuojakatkaisija, DC-kaapeloinnit liittimineen ja sähköliitännät.
 • Kiinnitysjärjestelmä sisältäen RENOLIT ALKORPLAN Solar-kiinnityskiskot ja telineen säädettävällä kallistuskulmalla. Aurinkopaneelien kiinnitys tehdään kuumailmahitsaamalla vesikatteeseen PVC-profiilit, johon asennetaan alumiiniputki.
 • GEF Vision: Helppokäyttöinen energianhallintapalvelu aurinkovoimalan toiminnan ja tuotetun energian seurantaa varten.
 • Optiona vuosittainen huoltosopimus: Kattaa aurinkovoimalan huoltotoimet, etävalvonnan ja mahdolliset korjaukset sekä vuosittaisen määräaikaistarkastuksen ja sähköisen vuosihuoltotarkastusraportin.

Huomioithan, että toimituksiimme ei sisälly sähkösopimuksiin liittyvät asiat.

Kun annat meille vihreää valoa edetä, toimitamme ja asennamme aurinkovoimalan suunnitellusti ja varmistamme sujuvan käyttöönoton. Halutessanne huollamme ja ylläpidämme kiinteistösi aurinkovoimalan ja katon jatkuvalla sopimuksella. Saat meiltä myös kattoturvatuotteet asennettuna.

Aurinkovoimalan hankkiminen kiinteistösi katolle sujuu kauttamme helposti. Voit luottaa siihen, että kattosi pysyy toimivana. Kysy lisätietoja tai pyydä tarjous, niin suunnittelemme katollesi parhaan aurinkovoimalaratkaisun.

Mietitkö, onko aurinkovoimalan hankinta kannattava?

Aurinkovoimalan takaisinmaksuaika riippuu voimalan hankintahinnasta, arvioidusta vuosituotosta ja sähkön hinnasta. Paras hyöty saavutetaan, kun aurinkovoimalan tuottama sähkö korvaa mahdollisimman paljon omaa sähkönkulutusta.

Me autamme selvittämään, kuinka nopeasti aurinkovoimala maksaa itsensä takaisin. Tarvitsemme vain kiinteistösi tuntikohtaisen sähkönkulutusprofiilin ja laskemme investoinnin kannattavuuden. Investointilaskelma sisältää aurinkovoimalan takaisinmaksuajan ja arvioidun vuosituoton sekä suunnitellun aurinkovoimalan tuotannon ja kiinteistön todellisen kulutuksen vertailun.

Laskelma huomioi myös verkkoon syötetyn sähkön osuuden, joten se on erittäin tarkka ja kelpaa sellaisenaan investointitukihakemuksen liitteeksi.

Älykäs energianhallinta aurinkovoimalallesi: Vision

Kumppanimme kehittämä Vision on älykäs energianhallintapalvelu, jonka avulla saat kaiken irti itse tuotetusta aurinkosähköstä. Seuraa kiinteistösi aurinkovoimalan tuotantoa ja sähkönkulutusta reaaliajassa helposti älypuhelimella tai tietokoneella, missä ja milloin tahansa.

Palvelun avulla voit:

 • Valvoa yhden tai useamman aurinkovoimalasi tuotantoa yhdellä silmäyksellä.
 • Ohjata sähkönkulutusta esimerkiksi pörssisähkön hinnan mukaan.
 • Säästää rahaa optimoimalla energiankäyttöä.

Vision on suomalainen, monipuolinen ja helppokäyttöinen energianhallintapalvelu, joka on käytettävissä ilman lisämaksua aurinkovoimala-asiakkaillemme.

Lue lisää Vision-energianhallintapalvelusta.

Aurinkovoimala Suomen Teollisuuskatoilta – 3 syytä valita meidät

Suomen Teollisuuskatoilla on yli 30 vuoden kokemus laadukkaiden PVC-vesikattojen rakentamisesta. Lue, miksi kannattaa valita meidät toteuttamaan aurinkovoimala kiinteistöösi:

1. Vastuu

Otamme täyden vastuun koko aurinkovoimalan toteutuksesta kiinteistöösi. Emme tee kompromisseja PVC-katon ja aurinkovoimalan toimivuuden ja kestävyyden suhteen – molempien takuu ja pitkä elinkaari säilyvät.

2. Turvallisuus

Suurten PVC-kattojen edelläkävijänä meillä on vertaansa vailla oleva asiantuntijuus. Teemme työmme tinkimättä turvallisuudesta. Kattojen paloturvallisuuden parantamiseksi olemme tehneet vuosikymmeniä yhteistyötä pelastusviranomaisten, paloasiantuntijoiden ja materiaalitoimittajien kanssa, jotta voimme varmistaa asiakkaillemme turvallisen lopputuloksen.

3. Laatu

Olemme rakentaneet laadukkaita PVC-vesikattoja jo 30 vuoden ajan ympäri Suomea. Toteutettuja kohteita meillä on jo lähes 3 miljoonan kattoneliömetrin verran. Asennus tapahtuu huolellisesti ja ammattitaidolla huomioiden katon koko elinkaaren. Pitkäaikaiset ja vakiintuneet kumppanuudet varmistavat, että asiakkaamme saavat korkealaatuisia ja luotettavia tuotteita sekä palvelua.

Aurinkovoimaa yhteistyössä GreenEnergy Finlandin kanssa

Aurinkopaneelit, invertterit ja apukomponentit toimittaa kumppanimme GreenEnergy Finland (GEF), joka on yli 100-vuotiaan Oy Flinkenberg Ab:n tytäryhtiö. Kumppanillamme on yli kymmenen vuoden kokemus aurinkosähkö- ja energianhallintaratkaisujen tarjoamisesta. Yritys on sitoutunut vastuulliseen toimintaan ja hankkii aurinkopaneeli- ja invertterijärjestelmät alan parhaimmilta toimittajilta.

Tutustu GEF:iin.

Kiinnostuitko aurinkovoimalasta? Ota meihin yhteyttä ja kerromme lisää!

Saat meiltä kaiken, mitä tarvitset aurinkovoimalaasi – takuuvarmasti ja ammattitaidolla asennettuna. Rakennetaan aurinkovoimala, joka sopii juuri teidän kiinteistönne tarpeisiin.

Kysy lisää tai pyydä tarjous aurinkovoimalasta jo tänään:

Tomi Norrby
040 508 0068
tomi.norrby@teollisuuskatot.fi

 

*Lähde: Fault tree analysis of fires on rooftop on photovoltaic systems – Journal of Building Engineering, volume 46, 1 April 2022

Ota yhteyttä ja kysy lisää