Toimitilakiinteistön viherkatto Vantaan Petikossa: vihertehokkuutta ja hulevesien hallintaa

Toimitilakiinteistön viherkatto Vantaan Petikossa lisää vihertehokkuutta ja hulevesien hallintaa

Kiinteistösijoittajana toimiva asiakkaamme luotti uuden toimitilakiinteistönsä viherkaton rakentamisessa Suomen Teollisuuskattojen asiantuntemukseen. Keskeisellä paikalla Kehä 3:n varrella Vantaan Petikossa sijaitseva uudishanke on erinomainen esimerkki viherkattojen monipuolisista eduista ja kestävämmästä kaupunkisuunnittelusta.

Viherkatto – kestävä ratkaisu kaupunkiympäristöön

Viherkatto on vastuullinen investointi, joka hyödyttää sekä ympäristöä että kiinteistön omistajaa. Se on paitsi ekologinen ratkaisu, myös kaunis ja viihtyisä elementti kaupunkiympäristössä. Sen lukuisat edut tekevät siitä niin kiinteistön rakennuttajalle kuin käyttäjälle houkuttelevan vaihtoehdon.

Viherkatot vähentävät tulvariskiä, sitovat hiilidioksidia, viilentävät rakennetun ympäristön lämpösaarekkeita ja lisäävät kaupunkitilan viihtyisyyttä ja ihmisten hyvinvointia. Samalla se lisää kiinteistöjen houkuttelevuutta ja nostaa niiden arvoa.

Viherkatot ovat vastuullinen ja kestävä ratkaisu, joka tuo monia hyötyjä – lue lisää täältä.

Vastuullisuus – kiinteistösijoittamisen kulmakivi

Asiakkaamme uskoo vastuulliseen kiinteistösijoittamiseen, jossa asiakastyytyväisyys, ympäristöystävällisyys ja kestävä kehitys ohjaavat toimintaa. Liiketoiminnan perustana ovat tyytyväiset vuokralaiset, joille viihtyisät, modernit ja toimivat tilat ovat tärkeitä valintakriteereitä. Vastuullisuus on yhä tärkeämpi tekijä myös tarpeisiin sopivaa kiinteistöä valittaessa.

Vantaan Petikon viherkattohanke on hyvä esimerkki vastuullisesta kiinteistösijoittamisesta ja kaupunkisuunnittelusta. Kattokasvillisuus toimii luonnollisena vedenpuhdistamona, imee sadevesiä ja hidastaa hulevesien virtausta, mikä osaltaan ehkäisee tulvia ja suojaa ympäristöä. Kestävä ja vesitiivis pohja viherkatolle saatiin RENOLIT ALKORPLAN F Sedum PVC-vesikatteella.

Vihertehokkuutta ja hulevesien hallintaa kaupunkeihin

Kaupunkien tiivistyessä vihertehokkuuden merkitys kasvaa entisestään. Viherkatot parantavat vihertehokkuutta, sillä ne lisäävät vettä läpäisevää ja sadevettä pidättävää pinta-alaa.

Vihertehokkuus kuvaa, kuinka paljon tontilla on erilaisia kasvillisuuspintoja ja sadevesiä viivyttäviä ratkaisuja suhteessa tontin pinta-alaan. Viherkerrointa käytetään vihertehokkuuden mittaamiseen.

Hulevesien hallinta keskittyy sade- ja sulamisvesien ohjaamiseen ja käsittelyyn kaupunkialueilla. Vihertehokkaat ratkaisut, kuten viherkatot, kosteikot ja viheralueet, ovat erinomainen tapa hallita hulevesiä. Ne toimivat luonnollisina suodattimina ja imeyttävät vettä.

Hulevesien hallinnalla kaupungeissa on merkitystä:

  • Ilmastonmuutos lisää sateiden määrää ja voimakkuutta. Tämä rasittaa kaupunkien viemäriverkostoja ja lisää tulvariskiä.
  • Tiivisti rakennetuilla alueilla luonnonmaaperää on vähän. Vesi ei pääse imeytymään maaperään, vaan virtaa nopeasti kaduilla ja ojissa.
  • Hulevedet kuljettavat mukanaan epäpuhtauksia, jotka voivat saastuttaa vesistöjä ja vahingoittaa luontoa.

Vantaan kaupunki kannustaa viherkattorakentamiseen

Kaupungeissa on paljon kattopinta-alaa, jotka tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden viherkatoille. Kasvillisuus katoilla helpottaa hulevesien hallintaa etenkin tiiviisti rakennetuilla kaupunkialueilla. Monet kaupungit, kuten Vantaa, haluavatkin kannustaa viherkattojen rakentamiseen.

Viherkattojen rakentamista, suunnittelua ja toteutusta voidaan edistää osana asemakaavoitusta, tontinluovutusta ja rakennuslupaprosessia. Vantaan kaupungin tavoitteena on kattokasvillisuuden käyttö uusissa ja tiivistyvissä kaupunkikeskuksissa sekä kaikilla alueilla, joilla on vähän kasvullista maata ja vettä läpäisevää maapintaa.

Vantaan kaupungin suunnitteluperiaatteen mukaan uudisrakennushankkeessa viherkatto voi sisältyä rakennuslupaan. Jälkikäteen rakennettava viherkatto vaatii rakennus- tai toimenpideluvan. Kaupunki on sitoutunut vihertehokkuuden edistämiseen ja tarkistaa, että se toteutuu uusissa asemakaavoissa.

Kestävä ja vesitiivis pohja viherkatolle PVC-kateratkaisulla

Vantaan Petikon kattokasvillisuuden pohjalle asensimme tummanharmaan mekaanisesti kiinnitettävän RENOLIT ALKORPLAN F Sedum PVC-vesikatteen, joka on erityisesti viherkatoille suunniteltu ratkaisu:

  • Erinomainen kestävyys: UV-suojattu PVC-kate kestää äärimmäisetkin sääolosuhteet ja varmistaa pitkän käyttöiän.
  • Luja ja vesitiivis rakenne: Hitsaussaumoista saadaan lujat, eivätkä kasvien juuret pääse tunkeutumaan läpi.
  • Ympäristöystävällisyys: PVC-katteesta ei liukene sadeveden mukana ympäristölle haitallisia aineita.
  • Turvallinen asennus: Asennus tapahtuu ilman avoliekkiä kuumailmahitsaamalla.

Tutustu tarkemmin RENOLIT ALKORPLAN PVC-vesikatteisiin.

Kattohankkeen tiedot

Asiakas: Kiinteistösijoitusyhtiö Urho & Alarik Oy
Sijainti: Vantaa
Katon pinta-ala: 1 900 m2
Ratkaisu: Viherkatto RENOLIT ALKORPLAN F Sedum PVC-vesikatteella, Paroc ROL 50 -kattolamellilla ja 30 mm Paroc ROB 80t -kattoeristeellä
Valmistumisvuosi: 2022

Haluatko tietää lisää viherkatoista?

Onko mielessäsi viherkattohanke, johon kaipaat osaavaa urakoitsijaa? Ota yhteyttä ja kysy meiltä lisää viherkaton suunnittelusta ja rakentamisesta.

Tutustu muihin töihimme

Jättimäisen logistiikkakeskuksen kattourakka Teollisuuskatoille

Onniselle ja K-Autolle rakennetaan jättimäistä logistiikkakeskusta Hyvinkäälle. Koska ekologiset arvot ja paloturvallisuus olivat hankkeessa keskeisiä kriteerejä, valikoitui katemateriaaliksi RENOLIT ALKORPLAN PVC -kate.

Lue lisää

Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

Teollisuuskatot toteutti pinta-alaltaan 11 000 m2:n kattosaneerauksen Tampereen Messu- ja Urheilukeskukselle.

Lue lisää

Varuste.netin toimitilat Helsinki

Varuste.net on ulkoiluharrastusvälineiden verkkokauppaan ja vähittäismyyntiin keskittyvä yritys, jonka 4 300 m2:n päätoimitilat valmistuivat loppuvuodesta 2021 Helsingin Konalaan.

Lue lisää